Hieronder een aantal links naar You Tube video’s van en over Hr.Ms. Zuiderkruis. Heeft U nog een leuk filmpje over De Oude Dame? Zet het op You Tube en stuur ons een link via info@hrmszuiderkruis.nl en we zetten het, als de redactie het geschikt acht, zo snel mogelijk op de site.

Geduldig Bereid – Hr.Ms. Zuiderkruis (tip: klik op het sterretje rechtsonder voor HD kwaliteit)
Een hele mooie film gemaakt door Mark Spee. Mark zegt zelf over de video: “Wat me van mijn tweejarig verblijf op de Zuiderkruis het meest is bijgebleven is de onderlinge verbondenheid en saamhorigheid, tussen alle rangen en standen. Dat heb ik nooit ergens anders zo mogen ervaren. Die verbondenheid kun je tonen met beelden van een feestende bemanning maar ook met beelden van een oprecht rouwende bemanning. Dit was mijn hoofdthema, de verbondenheid/saamhorigheid. De 2 andere thema’s zijn de taakstelling en het gemengde varen waar de Zuiderkruis geschiedenis mee heeft geschreven. De keuze om de uitvaart aan het begin te plaatsen was een bewuste keuze om daarna met prettigere beelden te komen en zodoende een “feel good” te bewerkstelligen. Met als climax het “paaltje pikken” oftewel: Hoge bergen, Diepe dalen”.

De eerste jaren – Een filmpje van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) over de afbouw en het eerste jaar van de -toen nog- jonge dame, met onder meer een BOZ met het splinternieuwe GW fragat Hr.Ms. Tromp.

De eerste keer naar de West – Een filmpje van Schrijver1 Hans ter Hoeve over de eerste reis van Hr.Ms. Zuiderkruis naar de West.

Avonturen van een jonge dame in 1980 – Foto’s gemaakt door MARN Nico Lazaroms, bijeen gevoegd in een video

1981: De dame voor het eerst op stap met dames – Foto’s gemaakt door MARN Nico Lazaroms, bijeen gevoegd in een video

1986: Vervangen krukas – In 1986 moest na een carterexplosie een krukas vervangen worden.

Fairwind 88 – Sfeerrapportage door het Veronica programma Tineke

Fairwind 88 – Staatsbezoek Koningin Beatrix Noot: Aan het einde is het bezoek van HKH Prins Claus aan ZKRS te zien

Fairwind 88 – Uitzending door lokaal Nieuw Zeelands TV station over bezoek Wellington

Augustus 88 – Sailpast. ZKRS gaat om de oost, Hr.Ms. Callenburgh gaat om de west. Noot: Het spandoek op de ZKRS zegt: “Sab (De Groot) en Jan10 (Leegwater) rustig aan in de west want jullie zijn toch al verpest”

RAS met Hr.Ms. Callenburgh

RAS met HNOMS Stavanger en HNOMS Trondheim

De droom van Christa: Met de wippertros naar de Pieter Florisz

RAS bij windkracht 9

Luchtopnames Hr.Ms. Zuiderkruis tijdens Fairwind 88

RAS met USS Blue Ridge en USS Seastar

RAS met HMCS Nipigon in zwaar weer (althans voor de Nipigon)

Hr.Ms. Zuiderkruis voorziet Hr.Ms. Jan van Brakel van BIER